"Nobody wants to kill": Economies of affect and violence in Madagascar's vanilla boom. (10th August 2020) - OSTERHOUDT, SARAH R.
ABSTRACT: Vanilla prices in Madagascar have reached historic highs. For the country's vanilla‐producing smallholders, the influx of new wealth has resulted in profound affective changes—in large part owing to vanilla theft, which has become widespread. Anxiety and anger are rampant in vanilla‐producing communities, and these feelings are increasingly channeled into deadly mob violence against accused thieves. Rather than random acts, these extrajudicial killings are structured by localized cultural, material, and affective forms, as people enact and embody commodity violence in intimate, often contradictory ways. Commodity violence emerges as an additional form of unwanted emotional and physical labor for smallholders. With the vanilla market, as with commodity markets more generally, it is those with the least to gain who are disproportionately exposed to violence and harm. [ commodity booms, affect, structure of feeling, vigilante violence, smallholders, vanilla, Madagascar ] Famintinana: Niakatra be ny vidin'ny lavaný ao Madagasikara tato hoato. Nisy fiantraikany goavana amin'ireo mpamokatra lavaný madinika ao antoerana anefa izany fiakarana harena vaovao izany – indrindra nohon'ny halatra lavaný izay nirongatra be ihany tato hoato. Manjaka loatra ny tahotra sy ny hatezerana eny anivon'ny fiaraha‐monin'ny mpamokatra lavaný, hany ka lasa mampihatra fitsaràm‐bahoaka amin'ireo voapanga sy voatonontonona ho mpangalatra ny olona. Tsy tongatonga hoazy anefa izany fitsaràm‐bahoaka izany, fa zavatra volavolain'ny olona avy amin'ny kolotsaina sy ny dinam‐pokonolona eo antoerana, ampiharina amin'ireo manao herisetra aterakin'ny fiakaran'ny vidim‐bokatra, izay matetika mifanohitra amin'ny fomba tokony ho izy ihany. Lasa manampy trotraka ny fahasahiranan'ny mpamokatra madinika ny fisian'ny herisetra aterakin'ny fiakaran'ny vidim‐bokatra, na ara‐pihetseham‐pó izany, na ara‐batana. Ireo mpamokatra madinika no tena iharan'ny voina sy fahavoazana, na eo amin'ny sehatry ny tsenan'ny lavaný izany, na eo amin'ny sehatry ny tsenam‐bokatra ankapobeny. [ firoboroboam‐bokatra, fiantraika, fifandroritan‐kevitra, fitsaràm‐bahoaka, mpamokatra madinika, lavaný, Madagasikara ] Résumé: Le cours de la vanille à Madagascar a atteint de nouveaux records. Pour les petits producteurs de vanille du pays, cette nouvelle richesse est venue avec de profonds changements affectifs en grande partie dus à l'explosion des vols de vanille. L'anxiété et la colère qui sévissent dans les communautés productrices de vanille se manifestent de plus en plus par le lynchage des individus mis en cause. Loin d'être aléatoires, ces exécutions extrajudiciaires sont l'expression de formes culturelles, matérielles et affectives localisées qui se manifestent par l'adoption et l'incarnation de la brutalité marchande de manières intimes et souvent contradictoires. Pour les petits producteurs, cette brutalité marchande apparaît comme une tâche émotionnelle et physique indésirable qui s'ajoute dans le cadre de leur travail. Sur le marché de la vanille, comme c'est le cas en général sur les marchés des produits de base, ce sont ceux qui ont le moins à gagner qui sont les plus exposés à la violence et aux préjudices. [ hausse des prix, affect, structure de l'émotion, violence des groupes d'autodéfense, petits producteurs, vanille, Madagascar ]