GOING THE EXTRA MILE: TRAVEL, TIME AND DISTANCE IN CLASSICAL ATTICA. (November 2019) - McHugh, Maeve
Abstract : The aim of this paper is to explore the physical connectivity of Attica by examining the realities of travel for Athenians wishing to engage with wider civic, social, economic and cultic institutions. This will be achieved by focussing upon the practicalities of short-, medium- and long-distance travel with the aim of differentiating aspects, modes and reasons for travel. This investigation will be realised through a series of computational scenarios created on the basis of a combination of ancient and nineteenth-century accounts of journeys through Attica along with the archaeological evidence of the Athenian road system. The results of this study shed light upon the constraints on, and opportunities for, participation in wider practices and the experience of travel for the individual traveller. Recent studies have shown there were many spaces in Attica that provided opportunities for Athenians to come together, to interact with each other and participate in civic, ritual and social institutions. The ultimate conclusions of this study will help to illustrate the fundamental connectivity and active engagement of the traveller with the Athenian landscape. Abstract : Κάνοντας ένα βήμα παραπέρα: ταξίδι, χρόνος και απόσταση στην Κλασική Αττική Σκοπός του άρθρου είναι να εξερευνήσει την φυσική συνδεσιμότητα της Αττικής εξετάζοντας την πραγματικότητα του ταξιδιού των Αθηναίων που επιθυμούσαν να ασχοληθούν με ευρύτερους πολιτικούς, κοινωνικούς, οικονομικούς και θρησκευτικούς θεσμούς. Αυτό θα επιτευχθεί αν επικεντρωθούμε στις πρακτικότητες του ταξιδιού μικρής, μεσαίας και μακράς απόστασης με στόχο να διαφοροποιήσουμε τις πλευρές, τους τρόπους και τους λόγους του ταξιδιού. Αυτή η έρευνα θα πραγματοποιηθεί με μια σειρά υπολογιστικών σεναρίων που δημιουργήθηκαν με βάση το συνδυασμό περιγραφών ταξιδιών τόσο αρχαίων όσο και του 19 ου αι., μέσα από την Αττική και σε συνδυασμό με τις αρχαιολογικές ενδείξεις του Αθηναϊκού οδικού συστήματος. Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης ρίχνουν φως στους περιορισμούς, τις ευκαιρίες, για τη συμμετοχή σε ευρύτερες πρακτικές και την εμπειρία του ταξιδιού για το μεμονωμένο ταξιδιώτη. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι υπήρχαν πολλοί χώροι στη Αττική που προσέφεραν ευκαιρίες στους Αθηναίους να συγκεντρώνονται, να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και να συμμετέχουν σε πολιτικούς, τελετουργικούς και κοινωνικούς θεσμούς. Τα τελικά συμπεράσματα αυτής της μελέτης θα βοηθήσουν ώστε να διευκρινιστεί η θεμελιώδης συνδεσιμότητα και η ενεργή σύμπλεξη του ταξιδιώτη με το Αθηναϊκό τοπίο. Μετάφραση: Στέλιος Ιερεμίας.