A MIDDLE HELLADIC TOMB IN THE ATHENIAN KERAMEIKOS AND SOME THOUGHTS ON THE EARLY CONNECTIONS OF ATTICA. (November 2019) - Balitsari, Anthi; Papadopoulos, John K.
Abstract : This paper focuses on a presentation and discussion of the solitary Middle Helladic tomb found in the Athenian Kerameikos. Our purpose is twofold: first of all, to present in detail the tomb offerings that we were able to relocate, and to suggest a MH I date for the burial. Secondly, given the significant presence of ceramic imports from various Aegean islands, we outline the connectedness that Attica enjoyed at the beginning of the Middle Bronze Age. This is a story that involves not just Athens, but Aigina, the Argolid, and Minoan Crete, as well as the much sought-after metal ores of Laurion. Abstract : Ο Μεσοελλαδικός τάφος στον Κεραμεικό της Αθήνας και ορισμένες υποθέσεις για τις πρώιμες επαφές της Αττικής Το συγκεκριμένο άρθρο επικεντρώνεται στην παρουσίαση και διαπραγμάτευση του μοναδικού έως τώρα Μεσοελλαδικού τάφου που έχει ανακαλυφθεί στον Κεραμεικό της Αθήνας. Ο σκοπός του άρθρου είναι διττός: καταρχήν, παρουσιάζονται συστηματικά τα ευρήματα του τάφου, όσα τουλάχιστον στάθηκε δυνατόν να εντοπίσουμε και να μελετήσουμε εκ νέου, και προτείνεται η χρονολόγησή του στη ΜΕ Ι φάση. Στην συνέχεια, λόγω της σημαντικής παρουσίας εισηγμένης κεραμεικής από διαφορετικά νησιά του Αιγαίου, τονίζουμε την συμμετοχή της Αττικής στα εξωτερικά δίκτυα των επαφών, ήδη από την αρχή της Μέσης Εποχής του Χαλκού. Στο πλαίσιο αυτής της ανασύνθεσης των εξωτερικών επαφών, αναφορές γίνονται όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και στην Αίγινα, την Αργολίδα, τη μινωική Κρήτη, καθώς και στο Λαύριο, λόγω των πολύτιμων ορυχείων μετάλλου που διαθέτει.