Perspektiv på tjugotalet. (3rd April 2017) - Knauff, Kristina
Sammanfattning: Med utgångspunkt i diskussioner kring (fasad)dekoration som fördes under tidigt 1900-tal och med fyra fasader från den svenska tjugotalsarkitekturen som exempel vill jag i denna artikel formulera ett perspektiv på perioden som i dekorationen ser spår av ett problematiserande av det historiska formspråket och som ser dekorationen som del av en förhandling med samtiden. I vad som förefaller ett mycket homogent forskningsfält har perioden länge tolkats utifrån samma ramar, med klassicismen som huvudtema. Jag vill här också söka en tolkning av och ett sätt att skriva om denna arkitektur som inte har klassicismen som ett dominerande perspektiv. Diskussionen av fasaddekorationerna leder således också in i frågan om hur perioden har tolkats hittills och vilka möjligheter som finns för forskningsfältet att utvecklas. Sammanlagt vill jag vidga perspektivet på periodens arkitektur genom att visa att tjugotalets fasaddekorationer också kan ses som uttryck för kritik, distansering eller som ett brott med historien. Det framstår ett perspektiv som snarare uppmärksammar det brustna än det enhetliga och som även uppmärksammar en relation till det populärkulturella och den moderna staden.